12 Voordelen van guarana voor een gezond lichaam Guarana biedt veel voordelen op ons gezondheid:
Antioxidanten zijn een must voor ons afweersysteem want antioxidanten helpen bij het neutraliseren van schadelijke moleculen die vrije radicalen worden genoemd. Vrije radicalen kunnen interageren met cellen en schade veroorzaken die verband houdt met een snelle veroudering, hartaandoeningen en kanker.
Meerdere studies melden dat guarana het lichaam kan beschermen tegen DNA-schade, de groei van kankercellen kan onderdrukken en de dood van kankercellen kan stimuleren. Het effect van Guarana wordt verondersteld voort te komen uit het gehalte aan xanthinen, een soort verbinding vergelijkbaar met cafeïne en theobromine. Hoewel deze studies veelbelovend zijn, is er meer onderzoek nodig om de kankerbestrijdende effecten van Guarana te bevestigen.
Guarana heeft het potentieel om iemands vermogen om te leren en te onthouden te verbeteren. Volgens een wetenschappelijk onderzoek waarin Guarana met ginseng werd vergeleken, waren respondenten die Guarana kregen beter in staat om op hun taken te letten en deze sneller af te ronden. Bovendien hebben studies ook aangetoond dat Guarana het geheugen kan verbeteren. Guarana vermindert vermoeidheid en verbetert de concentratie. Guarana is ook populair als ingrediënt in energiedrankjes. Omdat het cafeïne bevat, kan guarana de concentratie behouden en vermoeidheid verminderen. Er wordt zelfs beweerd dat guaranabonen vier tot zes keer meer cafeïne bevatten dan koffiebonen.
Aangenomen wordt dat het potentieel afkomstig is van het cafeïnegehalte in deze plant. Van cafeïne wordt gemeld dat het het metabolisme van het lichaam gedurende 12 uur met 3-11% verhoogt. Een snellere stofwisseling betekent dat het lichaam in rust meer calorieën verbrandt.
Aangenomen wordt dat de voordelen van Guarana afkomstig zijn van het tanninegehalte. Tannines helpen de wanden van het spijsverteringskanaal als het ware 'waterdicht' te maken, waardoor de hoeveelheid water die in de darmen wordt uitgescheiden beperkt wordt. Guarana in lage doses bevat niet veel cafeïne, dus het heeft de neiging om te werken als een natuurlijk middel tegen diarree. De antioxidanten in Guarana zorgen ook ervoor dat de immuniteit opkrikt waardoor diarree stopt.
De reden is dat Guarana in hoge doses rijk is aan cafeïne, dat als een natuurlijk laxeermiddel kan werken.
Ten eerste wordt aangenomen dat de antioxidanten in Guarana de bloedstroom verbeteren en bloedstolsels voorkomen. Ten tweede wordt ook vermeld dat Guarana de oxidatie van "slechte cholesterol" of LDL vermindert. Geoxideerd LDL-cholesterol kan bijdragen aan de opbouw van plaque in de slagaders.
Het effect om pijn te verlichten wordt geleverd door cafeïne, dat inderdaad rijk is aan dit kruid. Cafeïne speelt een rol bij pijnbestrijding omdat het bindt aan en blokkeert adenosinereceptoren die betrokken zijn bij het gevoel van pijn. Het effect van cafeïne om pijn te verlichten is ook een van de redenen waarom deze stof in veel pijnstillers wordt gemengd.
Van dit kruid is gemeld dat het de activiteit van Escherichia coli-bacteriën die diarree veroorzaken en Streptococcus mutans- bacteriën die de oorzaak zijn van tandplak en gaatjes, kan bestrijden. Aangenomen wordt dat de verbindingen in Guarana, namelijk catechines of tannines, de verbindingen zijn die bijdragen aan het antibacteriële effect van dit kruid.
Oxidatieve stress is een belangrijke risicofactor voor leeftijdsgebonden oogaandoeningen zoals maculaire degeneratie, cataracten en glaucoom. Regelmatige consumptie van guarana zou helpen om de visuele functie te behouden, hoewel verder onderzoek nog steeds nodig is.
Vanwege zijn antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen is guarana toegevoegd aan lichaamsverzorgingsproducten zoals crèmes, lotions, zepen en haarproducten. De cafeïne in guarana helpt ook de bloedtoevoer naar de huid te verbeteren.